Bredband

Under hösten 2013 installerade Uppsala Stadsnät ett så kallat öppet fibernät i samfälligheten. En övervägande majoritet, runt 90 procent av fastigheterna, valde att göra en fullständig installation. Det öppna nätet ger tillgång till internet, tv och telefoni från flera olika tjänsteleverantörer. För en fullständig lista över dessa leverantörer se Uppsala Stadsnäts hemsida.

Information för de som inte gjorde en fullständig anslutning

De fastigheter som inte gjorde den fullständiga installationen beställde antingen kanalisation eller gjorde ingen beställning. De som beställde kanalisation har förberett för en framtida anslutning genom att det finns ett tomt kabelrör hela vägen in i huset. För de som beställde ingenting finns motsvarande tomma kabelrör framdraget till tomtgränsen. För att slutföra installationen måste fastighetsägaren ta kontakt med Uppsala Stadsnät.

Information för de som gjort en fullständig installation

Observera att internet och TV använder två olika portar i medieomvandlaren och detta betyder att du inte kan använda ett och samma nätverk i huset för att få tillgång till bägge tjänsterna där du vill. Du måste alltså ha två separata nätverk, ett för internet och ett för TV. Ett förslag är att du använder trådlöst nätverk för internet och trådbundet via elnätet för tv.

Utrustning från Uppsala Stadsnät

Uppsala Stadsnät har installerat en fiberbox för inkommande fiber samt en medieomvandlare (eller fibermottagare) i varje fastighet som beställde den fullständiga installationen. Var fiberboxen och medieomvandlaren är placerade i huset beror på en överenskommelse mellan fastighetsägaren och Uppsala Stadsnäts entreprenör i samband med installationen. Vid installationen kunde fastighetsägaren få medieomvandlaren placerad upp till fem meter från fiberboxen. Det är dock möjligt att sätta den ännu lite längre bort om man ersätter den blå fiberkabeln på en eller fem meter med en ännu längre. Åtminstone ett hus har de två lådorna upp till tio meter ifrån varandra. Den blå fiberkabeln är av typen SC/UPC-LC/UPC 9/125. Observera att kabeln är känslig för skarpa och kraftiga böjar och kabeln får inte bli skadad på något vis.

Fiberbox för inkommande fiber
Uppsala Stadsnät har dragit in två fibrer i varje hus men det är för närvarande bara en av dem som används. Tekniken som Uppsala Stadsnät använder heter Single Fiber vilket betyder i korthet att inkommande och utgående nättrafik samsas på en fiber genom så kallad våglängdsmultiplicering.
Medieomvandlare med särskild TV-port
Medieomvandlaren, dvs. lådan som gör om fibern till en klassisk nätverkskabel, har en fibergingång och fyra klassiska nätverksutgångar märkta LAN1 till LAN4. LAN1 används för Internet och det är här du kopplar in din trådlösa bredbandsrouter. LAN2 används för TV och det är här du kopplar in din eller dina digitalboxar för tv över internet.

Internet

Det finns två sätt att teckna internetabonnemang. Det enklaste sättet är att bara koppla in en dator i internetuttaget på medieomvandlaren och öppna en webbläsare. Du borde då komma till IP-onlysportal för stadsnät. För att skapa ett konto kan du behöva en kod och denna kan du få om du ringer Uppsala Stadsnät på telefon 018 - 495 01 11. När du aktiverar din anslutning via portalen kommer den igång i princip på en enda gång.

Om du vet vilken leverantör du vill använda kan du ringa till deras kundtjänst och beställa den vägen men det tar ett par dagar extra för att få anslutningen aktiverad. Fördelen med att ringa leverantören är att du ofta får andra erbjudanden än via kontoportalen om du ringer, t.ex. kan de erbjuda internet, tv och ev. telefoni till kombinationspris (dual-play eller triple-play) eller en modern trådlös bredbandsrouter utan extra kostnad. Du kan också förhandla om bindningstider.

För att kunna använda din anslutning till mer än en dator, platta, mobiltelefon, skrivare etc. måste du koppla in en så kallad bredbandsrouter i internetporten på medieomvandlaren. De flesta bredbandsroutrar idag har både stöd för trådbundet och trådlöst nätverk, en så kallad trådlös bredbandsrouter. De flesta tjänsteleverantörerna brukar erbjuda en sådan vid beställning och det kan vara bra att använda den eftersom de då kan ge bättre support. Köper ni en bredbandsrouter själva bör ni inte köpa någon av de billigaste eftersom de oftast använder gammal teknik och kanske inte kan hantera den hastighet ni har via fibern.

Vilken hastighet ska jag välja på anslutningen?

Den minsta användbara hastigheten är 10/10 (hämta med 10 Mbit/s och skicka med 10 Mbit/s). Denna hastighet är bara till för de som inte kommer göra något annat än surfa, läsa e-post och sköta bankärenden.

Nästa nivå 100/10 (hämta med 100 Mbit/s och skicka med 10 Mbit/s) är den fart som de flesta bör välja eftersom du här har hastigheten för att kunna få tv via fibern samtidigt som du använder nätet till annat, t.ex. surfar, läser e-post, sköter bankärenden och spelar nätverksspel.

Räcker inte 100/10 är det lätt att i efterhand höja farten, t.ex. håller någon i familjen på med krävande nätverksspel är hastigheten 100/100 lämplig. Det finns också möjligheter med hastigheter upp till 1000 Mbit/s men behoven är få och månadskostnaden är hög.

Tv över internet (IPTV)

Från och med mars 2015 kommer inte samfälligheten längre ha någon kabel-tv. Det finns då tre sätt för fastighetsägarna att få tillgång till tv: 1) via fibern, 2) via antenn på taket och 3) via satellit. Tyvärr kan inte alla som bor i samfälligheten använda tv-antennen för andra kanaler än de som sänds av Sveriges Television. Orsaken till detta är att antennen inte har fri sikt till masten i Vedyxa eller i Östhammar samt att masten i Flogsta bara sänder ut Sveriges Television.

Att ta emot tv via fibern kallas tv över internet, eller förkortat IPTV, och tillhandahålls av några av leverantörerna i Uppsala Stadsnät. Tekniken bygger på att tv-signalen sänds ut via fibern till porten LAN2 på medieomvandlaren. Från din valda tv-leverantör får du en digitalbox för IPTV som du ansluter till tv-porten i medieomvandlaren samt via HDMI till tv-apparaten.

Om du inte har din tv-apparat precis bredvid medieomvandlaren eller om du har mer än en tv-apparat måste du förflytta tv-signalen via trådburet eller trådlöst nätverk. Observera att detta nätverk inte är samma nätverk som för internet utan det är ett särskilt tv-nät. Det finns två enkla sätt att skapa detta tv-nät: 1) via trådburet nätverk över elnätet och 2) trådlöst via två eller fler trådlösa ethernetbryggor (eller mediebryggor). Den enklaste och billigaste lösningen är trådburet nätverk över elnätet enligt standarden Homeplug PowerLine, se nedan.

Om du valt Comhem som internet- och tv-leverantör och fått en TiVo-box måste denna anslutas både till tv-nätet och ditt trådlösa nätverk för internet för att du ska kunna använda boxen fullt ut. Tv-nätet kopplas in via nätverksutgången på TiVo-boxen och internet via en särskild trådlös USB-mottagare som du beställer från Comhem.

Telefon

Med fibern på plats finns det tre sätt att få tillgång till en hemtelefon: 1) Via den traditionella kopparkabeln, 2) via IP-telefoni genom fibern och 3) via mobiltelefon. Vilken av de tre lösningarna du väljer beror både dina behov och vad lösningen kostar.

Observera att om du har hemlarm som använder hemtelefonen för att larma till dig eller larmcentral måste du antingen behålla den traditionella lösningen eller bygga om larmet så att det larmar via SMS.

IP-telefoni beställer du av samma leverantör som din internetanslutning.  Beroende på vilken leverantör du har valt ser lösningarna lite olika ut, dels kan det vara en telefonport inbyggd i den trådlösa bredbandsroutern, dels kan det vara en särskild telefondosa som kopplas till bredbandsroutern och dels kan det vara en trådlös telefon vars basstation kopplas till bredbandsroutern. Denna lösning är ofta billig men fungerar inte om det är strömavbrott.

Hemtelefon via mobiltelefon med ditt gamla telefonnummer är relativt nytt. När du tecknar abonnemanget hos mobiloperatören väljer du oftast vilken typ av telefon som ska anslutas. Det mest praktiska är en trådlös telefon vars basstation kopplas till mobiltelefonnätet. Lösningen är både enkel, billig och fungerar vid strömavbrott. Alla de stora mobiloperatörerna erbjuder denna lösning.

Få tillgång till internet och tv i hela huset


Det finns flera olika sätt att se till så att internet och tv finns på flera olika platser i huset.
  • Via trådlöst nätverk,
  • via trådbundet nätverk eller
  • via trådlöst och trådbundet nätverk i kombination.

Trådlösa nätverk är väldigt praktiska eftersom man kan använda datorer, plattor, spelkonsoler och annan utrustning lite varstans i huset utan att behöva tänka på att dra fram några kablar. Det trådlösa nätet har dock begränsad räckvidd och kanske inte täcker hela huset. Därför kan det trådlösa nätet behöva kompletteras med ytterligare en trådlös accesspunkt konfigurerad med samma nätverksnamn som finns i den trådlösa bredbandsroutern.

Det finns tre olika sätt att bygga ut sitt trådlösa nätverk:
  • Trådlös räckviddsförlängare (repeater) förstärker det trådlösa nätverket genom att ta emot signalen från den trådlösa bredbandsroutern och skicka ut den på nytt.
  • Bygg ett trådburet nätverk över elnätet via tekniken Homeplug PowerLine och sätt enheter på olika platser i huset. Det finns även Homeplug PowerLine-enheter med inbyggda trådlösa accesspunkter.
  • Bygg ett klassiskt trådburet nätverk med datoruttag på olika platser i huset och placera ut en trådansluten access punkt. Använd befintliga rör för telefoni och tv-uttag för att komma mellan våningarna. Denna typ av nät är det mest robusta men är det mest komplicerade att bygga.
Några saker att tänka på när det gäller trådlösa nät är att dessa har tekniska begränsningar och att ni bor nära era närmaste grannar. För trådlösa nätverk på 2,4 GHz (802.11b/g/n/ac) är den tekniska begränsningen att även om det finns tretton tillgängliga kanaler störs de fyra närmsta när en används. Den vanligaste uppsättningen störningsfria kanaler är 1, 6 och 11 men tänk på era närmsta grannar och vad de använder. För trådlösa nät på 5 GHz (802.11a/n/ac) finns det många fler störningsfria kanaler men all utrustning kan inte använda 5 GHz.

Homeplug PowerLine är en bra och enkel lösning för nätverk över elnätet som enkelt gör att du på väldigt kort tid får trådburet nät på flera platser i huset. Det finns självklart ett par olika begränsningar där den största är att du bara kan köra ett nätverk denna väg, dvs. aningen ett nätverk för internet eller ett för tv. En annan begränsning är att Homeplug PowerLine fungerar allra bäst på en och samma elfas med markant mindre hastighet när två eller tre olika faser används. Om du köper en version av Homeplug PowerLine som klarar minst 500 MB fås tillräckligt hög hastighet för tv även om flera faser används. En bra begränsning är att nätverket fungerar bara innanför din egen elmätare viket är en säkerhetsmässig fördel.

Vill du veta mer om nätverk är Hur funkar det? hos Kjell & Co en bra start. Där finns bra beskrivningar på svenska om trådlösa nätverk och lokala trådbundna nätverk.

4 kommentarer:


  1. Bredband

    http://comfiller.se/bredband/

    Please Click below website here & Get information about Bredband .

    SvaraRadera



  2. Bredband via fiber
    http://xn--bredbandshjlpen-blb.se/varfor-bredbandshjalpenm-bredbandshjalpen/

    Please Click below website here & Get information about Bredband via fiber.

    SvaraRadera
  3. Bredband fiber

    http://comfiller.se/bredband/

    Please Click Above website here & Get information about Bredband fiber

    SvaraRadera
  4. Bredband via fiber

    Jämför och välj rätt bredband till ert företag. offert inom 24 timmar från sveriges operatörer - helt kostnadsfritt! Fiber företag, Bredband företag

    to get more - www.xn--bredbandshjlpen-blb.se

    SvaraRadera